23 abr 2014

Estem perduts?


En alguns moments pot semblar una pel·li futurista o, fins i tot, de ciencia-ficció. Però “Her” és, en canvi, una pel·li molt actual. I ho és perquè la problemàtica que planteja o vaticina (la nostra especial relació amb la tecnologia) ja la tenim pràcticament al damunt.

Òbviament, tot dependrà del nostre grau de maduresa i humanitat. Però el que esta claríssim és que —si no hi posem mà— la nostra greu dependència envers la tecnologia i molt especialment internet, whatsapp i les xarxes socials pot carregar-se en un futur no gaire llunyà tots aquells valors i principis que ens caracteritzen —o ens haurien de caracteritzar— com a éssers humans. I és que, ens agradi o no, vivim en una societat hedonista que prioritza la comoditat, el plaer i la immediatesa i, naturalment, la tecnologia és l’encarregada de subministrar-nos les eines adients per satisfer abastament aquestes “necessitats”. “Necessitats”, tot s’ha de dir, que abans es satisfeien d’altra manera.

Així doncs... vivim millor ara gràcies a la tecnologia? Doncs... sí i no. M’explico. La tecnologia, emprada amb seny i mesura, hauria de servir per augmentar la nostra qualitat de vida. Però, repeteixo, amb seny i mesura. Si no és així, cagada pastoret perquè el més probable és que ens acabi dominant i, de pas, inhibint i alienant. Conclusió: Mai fins ara havíem estat tant ben comunicats ni havíem gaudit de tantes eines per fer-ho. Però, compte: els mòbils, els mails, les videoconferències, les fotos i comentaris del facebook o del twitter, les converses via xats i whatsapp i tot els que se us pugui acudir ens poden ajudar —ben emprats i emprades— a mantenir cert contacte i comunicació amb persones o col·lectius amb les que no podríem fer-ho d’altra manera. Però mai, repeteixo, mai, podran substituir el contacte directe. La conversa davant un cafè o una cerveseta. Els esmorzars, dinars o sopars amb la família o els amics. Les abraçades. El petons. Les carícies. L’acte sexual, fins i tot... El dia que preferim qualsevol succedani tecnològic a tot això, estarem perduts.

No hay comentarios:

Publicar un comentario